Acordul cu FMI, dezvoltare sau destrămare a dezvoltării

Pentru a atinge un echilibru din ambele părți, legat de viitorul Memorandum/Acord cu FMI, nu trebuie să se insiste sau să se facă presiuni dictatoriale asupra Guvernului RM. Orice impunere a unor condiții negândite, vor avea efecte inverse asupra dezvoltării sectorului real al economiei și infrastructurii, inclusiv asupra bugetului de stat, despre care acești experți ai FMI sunt atât de îngrijorați. Analiza condițiilor dictate/impuse de FMI nu deschid relevanță și cale adecvată pentru dezvoltarea Moldovei în contextul Acordului de asociere cu UE.

Nu vreau să aduc exemple, când condițiile impuse de FMI, au dus la destrămarea unor economii foarte ascendente la timpul lor din America Latină și Africa centrală și de nord. Astfel recomand conducerii Republicii Moldova să nu accepte orice ultimatum din partea experților trimiși de FMI, pentru a ”negocia” – dicta niște aberații că te ia groaza, pe care sunt convins nici ei singuri nu le înțeleg nici ca termeni, nici ca situație.

Vreau să mă asigur că persoanele implicate în negocieri din partea noastră înțeleg niște lucruri și acționează respectiv, în interesele societății noastre și mediului de afaceri, dar nu în detrimentul lor.

Dacă sincer, mi se creează impresia că acești trimiși de la FMI nu înțeleg care sunt corelațiile dintre misiunea Băncii Naționale și funcțiile ei și, sistemul de bănci comerciale din Moldova, astfel încât aceste corelații să ducă într-o singură direcție dezvoltarea, dar nu în direcții opuse. Fie ei au sarcina de a destabiliza și mai mult situația din economia acestui teritoriu, cu titlul de ”Republica Moldova”, fie ei nu cunosc nici situația din RM și nici chiar pentru ce au venit.

Asta mă impune de a-mi crea impresia că ei nu sunt nici experți și nici specialiști, nici în finanțe și nici în bănci, nici în impozite și nici în economie. Pe de altă parte mi se creează impresia că cei care au fost numiți în funcțiile lor, nu au fost numiți pe criterii de profesionalism, ci pe cele de docilitate. Le sugerez să apere interesele societății moldovene, dar nu interesele celor care i-au adus sau care iau trimis aici, sau, dacă nu au capacitate de a negocia și cunoștințe să lase să o facă alții care cunosc lucrurile. Dacă sincer miroase a diversiune, nu aș vrea așa să gândesc, dar așa reiese.

Nu vreau să mă aprofundez în detaliile viitoarelor angajamente din Acordul cu FMI, care vor impune condiții de formare a politicilor bugetar-fiscale pe anii următori, dar totuși, unele din consecințele condițiilor dictate de FMI vor fi vizibile imediat. Ele deja se conturează prin majorarea ratei dobânzilor  de refinanțare până la 7,5%. Inflația încă nu era dar BNM la indicațiile FMI deja a majorat ratele dobânzii.

Parteneri de dezvoltare nu sunt cei care vin cu ultimatumuri, or formă dictatorială prin care se impun condiții de destrămare a ce s-a mai păstrat, care nu sunt benefice nimănui. Ce facem cu infrastructura de afaceri, cu cea socială cu reformele? Și așa mediul de afaceri mic și mediu care însumează până la 85% din numărul angajaților, este pe cale de a pieri din cauza finanțării foarte costisitoare.

0

Leave a Reply