MIȘCAREA CIVICĂ ”Profesionalism și Responsabilitate pentru Oameni”

APEL

către,

Reprezentanții societății civile

Mișcările civice

Diaspora moldovenească din străinătate

Partidele politice extraparlamentare

Experți neangajați politic

Cetățenii RM, experți și activiști civici

 

De 28 de ani Republica Moldova produce convulsii haotice de natură geopolitică, nu-și poate determina definitiv ținta, iar societatea acestui teritoriu, a fost mereu guvernată de oameni nepăsători ale căror scopuri au fost interesele personale și de grup, jefuind și distrugând totul în calea lor.

Începând cu anul 2009, Republica Moldova a fost guvernată de diferite coaliții și alianțe, care la rândul lor au uitat de grijile societății, au aprofundat sărăcirea populației și dezastrul economic. Anume, în această perioadă a avut loc, oligarhizarea statului, jafurile cele mai mari din istoria acestui teritoriu și cele mai mari spălări de bani din lume.

Ultimii 3 ani, Moldova a fost guvernată de PDM, grupare care și-a însușit în totalitate puterea, și-a supus absolut toate instituțiile statului, în special sistemul de justiție și cel financiar, organele de forță, toate acestea fiind administrate dintr-un singur centru, de o singură persoană. Perioada guvernată de Vladimir Plahotniuc, se caracterizează ca una, cea mai neagră și dureroasă din istoria de după declararea independenței Republicii Moldova, perioadă, în care statul pe deplin a fost capturat, în toate organizațiile de stat și instituțiile publice au fost plasate persoane docile, au fost eliminați concurenții politici, corupția socială și economică a îmbrăcat noi scheme, hoțiile și jefuirea averii publice au luat proporții considerabile, a crescut intensitatea fărădelegilor, iar impunitatea a devenit un instrument obișnuit a funcționarilor publici și justiției.

La data de 24 februarie 2019 au avut loc alegerile parlamentare. În rezultat, la funcțiile de deputat au nimerit multe persoane suspecte, cu trecut dubios și compromis. Alte persoane din acestea au fost complici la uzurparea puterii în stat, la schemele de jaf și privatizări suspecte în perioada anilor 2001-2018.

La data de 8 iunie, a fost formată coaliția PSRM – ACUM, care ulterior a intrat pe deplin în realizarea atribuțiilor de guvernare.

Nu mai este un secret că președintele Igor Dodon este un interpus al Kremlinului, iar PSRM instrumentul de realizare a țintelor Federației Ruse și transnistrizare a Republicii Moldova.

Mișcarea PRO constată, în perioada preelectorală filtrele inițiativei ”Parlament curat” și ale blocului ACUM, de selectare a candidaților, nu au funcționat calitativ, fapt ce a permis includerea în listele de candidați la funcția de deputat a unor persoane, care nu au întrunit criteriile de meritocrație și integritate, iar ca rezultat blocul ACUM s-a ales numai cu 26 de mandate.

Ne îngrijorează faptul că, în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, 2019, o mare parte a electoratului proromânesc și proeuropean a fost marginalizat și împins în afara procesului politic, neavând o alternativă de alegere foarte clară și exactă, astfel votul lor fiind dispersat și neconsiderat, iar ca rezultat:

  • în coaliția de guvernare PSRM – ACUM și în conducerea parlamentului au nimerit persoane necompetente, dubioase, cu trecut compromis, unele fiind nominalizate în anchetele din furtul miliardului, altele care au luat parte la schemele de privatizări suspecte;
  • procesul de scoatere a statului din captivitate se face lent, reformele radicale promise se rezumă doar la eliberarea din funcții a unor persoane;
  • situația a devenit incertă, se conturează circumstanțe clare de îndepărtare a Republicii Moldova de la parcursul european și România;
  • peste 1 mil. de cetățeni români din Republica Moldova au fost separați și marginalizați, iar asupra curentului unionist planează amenințări, temeri și riscuri reale de persecuție, care recurg din declarațiile și ritorica președintelui Igor Dodon, precum că unioniștii vor fi prin lege declarați ilegali;
  • peste un milion de persoane din diaspora moldoveană de peste hotare sunt excluse din viața socială;
  • dozat și sigur se implementează măsuri de sporire a influenței Federației Ruse asupra Republicii Moldova și transnistrizare a ei.

În urma analizei situației actuale din Republica Moldova, ținând cont de alegerile locale din toamna anului 2019, de riscul alegerilor parlamentare anticipate și de alegerile prezidențiale din anul 2020, având în vedere dezamăgirea electoratului proeuropean, a mișcării unioniste și diasporei moldovene, țintind scopul de a nu permite destrămarea societății și lunecării Republicii Moldova în trecutul anilor 1980, Mișcarea PRO declară necesar:

  1. Consolidarea societății civile, forțelor politice proeuropene și unioniste, diasporei moldovene din străinătate, populației, oamenilor de bună credință, pentru a forma un front comun din oameni cu adevărat integri și curați, scopul căruia este schimbarea actualei clase politice cu oameni curați, menținerea parcursului european al Republicii Moldova, stoparea degradării în continuare a societății și împiedicarea plasării republicii sub influență și control total a Rusiei;
  2. Colaborarea cu persoane necompromise din societatea civilă și partide extraparlamentare care îndeplinesc criteriile declarate și publicate în Manifestul Mișcării PRO la data de 01 octombrie 2018;
  3. Identificarea formulei prielnice și acceptată de către toți participanții frontului comun, pentru participarea la alegerile locale, cele parlamentare anticipate și prezidențiale.

Mișcarea PRO constată că diaspora moldoveană din străinătate, nu dispune de o forță sau o mișcare, care să vină cu suportul necesar să o reprezinte acasă în țară. De aceea, Mișcarea PRO este dispusă pentru colaborare strânsă cu diaspora, pentru a face front comun și a-i reprezenta interesele pe orice căi, inclusiv de a prelua sarcinile politice ale diasporei și a se declara o Mișcare a Diasporei.

Mișcarea PRO este îngrijorată de metodele și tehnicile de finanțare în prezent a mișcărilor sociale și politice, de influența banilor murdari, corupția politică și socială. Partidele cu integritatea compromisă trebuiesc scoase în afara legii.

Stimați cetățeni, eliminarea actualei clase politice, care s-a compromis ireversibil pe scena politică, este imposibilă fără suportul dumneavoastră. Excluderea influenței oligarhilor și punerea temeliei unei noi clase politice cu oameni curați și demnitate probată, poate fi înfăptuită doar cu suportul și sub controlul dumneavoastră.

În scopul realizării celor menționate, Mișcarea PRO inițiază discuții și invită pe toți cei interesați la o masă rotundă, care va fi organizată sâmbătă, 13 iulie, orele 12:00 pe adresa str. Bucureşti, 64, etajul 1, liceul ”Gheorghe Asachi”.

Mișcarea ”Profesionalism și Responsabilitate pentru Oameni”

09 iulie, 2019

 

 

 

 

0

Leave a Reply