Reformarea profundă a presei moldovene va pune punct pe minciună, manipulare și instigare la ură

Degrabă în Republica Moldova va fi pus punct manipulărilor și minciunilor produse intenționat de presa moldoveană, instigărilor la ură între etnii și cetățeni.

Mișcarea Civică ”Profesionalism și Responsabilitate pentru Oameni” vine cu un nou proiect-model de funcționare a sistemului de informare în masă, prin care să fie impuse normele, principiile și standardele europene, în funcționarea tuturor surselor de informare în masă: presa scrisă, radio, televiziune, resurse internet, bloguri, etc., care va cuprinde toate sursele absolut fără excepție. Va fi o reforma profundă, complexă și atotcuprinzătoare a mass-mediei moldovene.

Pentru ca resursele mass-media din Moldova să devină cu adevărat libere și independente, experții noștri au calculat și au analizat experiențele țărilor cu democrație funcțională.  În așa fel, a fost elaborat noul model, care vine cu un set de instrumente și mecanisme, prin care toată presa va fi obligată să respecte și să implementeze principiile de imparțialitate, libertate, transparență totală, independență și cele ale eticii jurnalistice.

O noutate a acestui proiect-model ține de sursele de finanțare a presei. Modelul impune transparență totală în producerea cheltuielilor în activitatea de funcționare a tuturor entităților de informare în masă fără excepție.

O altă noutate a acestui model ține de includerea unui compartiment întreg de educare a responsabilităților pentru respectarea normelor democratice, de etică, inclusiv a principiilor, standardelor și normelor, care vor fi prevăzute de proiect.

În acest sens noul proiect-model de funcționare a presei moldovene va prevedea sancțiuni foarte dure economice, financiare, administrative și penale.

Spre exemplu, unul din mecanismele de responsabilizare prevede retragerea licenței de activitate după a treia sancțiune gravă, mai ales dacă încălcările vor fi calificate ca informații eronate intenționat cu scop de manipulare sau intoxicare a societății. Încălcarea financiară gravă va duce imediat la retragerea licenței de funcționare cu confiscarea activelor conform procedurilor și procedeelor legale. În acest scop modelul prevede modificarea legislației respective.

Instigarea urii între etnii sau cetățeni, va fi calificată drept infracțiune gravă, iar vinovații de elaborarea, producerea și difuzarea unor așa informații, vor primi pedepse, în funcție de gravitatea infracțiunilor, de la 3 la 10 ani de pușcărie cu confiscarea imediată a averilor.

În luna aprilie, vom face public acest nou proiect-model de reformare a mass-mediei moldovene.

Ajunge atâta ațâțare a spiritelor în societate, stop instigării cetățenilor și a urii între etniile din Republica Moldova, stop manipulărilor și minciunii în societate, produse de presă.

0

Leave a Reply