Consens național sau riscuri și amenințări care ar eșua alegerile parlamentare din 2019

CONFERINȚA DE PRESĂ

Consens național sau riscuri și amenințări care ar eșua alegerile parlamentare din 2019,

organizată de Mișcarea PRO, prezentarea dlui Gheorghe Costandachi,

IPN, 10 decembrie, 2018

 AMINTIM!

Devizul Mișcării ”PROFESIONALISM ȘI RESPONSABILITATE PENTRU OAMENI” l-am făcut public:

”CINE NU ESTE ÎMPOTRIVA NOASTRĂ – ESTE CU NOI”

Prin Republica Moldova bântuie o expresie gen: ”Cine nu-i cu noi, este cu Plahotniuc”.

Mișcarea ”Profesionalism și Responsabilitate pentru Oameni” nu este a nimănui. Este o mișcare care are o echipă cu persoane absolut curate, oameni integri, cu trecut absolut necompromis.

Mișcarea PRO nu este indiferentă de soarta acestei societăți și ce va fi mai departe, după alegerile parlamentare.

În funcție de calitatea oamenilor care vor accede în Parlament, vom avea și calitatea guvernării, imaginea Republicii Moldova pe plan intern și extern, vor fi satisfăcute așteptările cetățenilor.

Sunt foarte multe probleme de rezolvat.

Dacă Republica Moldova va fi ținută în captivitate următorii 4 ani sau balanța va înclina spre Uniunea Vamală Eurasiatică, atunci va fi mare jale.

Este timpul de a pune capăt tuturor fenomenelor legate de prostie, dezmăț oligarhic și de a face regulă în instituțiile statului, începând cu Parlamentul.

Parlamentul este organul suprem al unui stat, este oglinda societății dacă doriți. Acolo trebuie să-și găsească locul numai oameni absolut curați, cu trecut absolut necompromis, deștepți, profesioniști, cu integritate absolută, oameni care nu se tem să deschidă gura, oameni care nu se îndoaie la primul dolar  arătat de oligarhi, oameni incoruptibili, oameni care se dedică societății, dar nu-și supun societatea lor înșiși.

Mișcarea PRO îndeamnă să se țină cont de părerile societății civile, pentru ca eficiența filtrării să fie transparentă și reală, adevărată și relevantă, propune să fie obligator ca fiecare candidat să-și demonstreze integritatea și demnitatea prin fapte și probe nu pur și simplu.

În luna iunie a acestui an (2018) am publicat un articol cu titlul ”Pentru care viitor” (http://www.costandachi.eu/?p=2732), în care a fost enunțat un set adăugător de criterii și principii de selectare a candidaților.

Am sperat foarte mult că aceste criterii și principii vor îmbrăca forma unei legi sau cel puțin se vor regăsi în modificările la Codul electoral. Cu mare regret constatăm, că guvernarea și majoritatea parlamentară nu au dorit și nu doresc de a schimba ceva în calitatea parlamentarilor, se tem. Asta nu este altceva decât un mijloc de a-și trece oamenii lor ascultători și docili, pentru realizarea schemelor de subjugare și menținere în continuare a Republicii Moldova în captivitate.

Aceste criterii și principii nu au fost luat în calcul nici de inițiativa societății civile ”Parlament curat”, pentru monitorizarea profilurilor viitorilor candidați.

De aceea probabilitatea că în parlament vor accede persoane dubioase este indiscutabilă. În Parlament vom avea persoane cu trecut dubios și posibil și criminal.

Mișcarea PRO amintește ca aceste criterii, în mod obligatoriu trebuiesc luate în considerare la admiterea candidaților în cursa electorală pentru a candida la funcția de deputat în parlament. să fie luate în considerare, astfel ar întări încrederea în viitorii candidați și suntem convinși, lumea ar aprecia acest lucru:

  1. Incoruptibilitatea. Potențialul candidat trebuie să prezinte cel puțin o probă, în care personal a eliminat sau au combătut corupția, oriunde ar fi, la locul de muncă, instituții de stat, etc.
  2. Demnitatea. Viitorul candidat să aducă probe ce ține de demnitatea personală. De exemplu, a renunțat la un salariu decent în schimbul demnității, adevărului sau principiilor democratice, fie la locul de muncă, fie în activitatea civică, a rezistat tentațiilor atrăgătoare în folosul demnității personale sau a câștigat cauze judiciare prin care a fost achitat sau i s-au adjudecat prejudicii morale sau materiale din cauza lezării onoarei și demnității.
  3. Echitatea selectării. Viitorii candidați să fie trecuți printr-un filtru de societatea civilă cu probe exacte. De exemplu să fie publicată lista doritorilor de a candida la alegerile parlamentare, iar cetățenii să le dea aprecieri. Însă cu o condiție, să fie echitabil mediatizați toți candidații.
  4. Integritatea financiară. Viitorii candidați să fie trecuți prin filtrul integrității dacă au fost organizatori, părtași sau complici ale unor scheme obscure financiare, interese înguste și conflicte de interese. Dacă se depistează așa cazuri, viitorii candidați în mod obligator trebuie să fie discalificați imediat, inclusiv, dacă se depistează că în trecut au avut tangențe sau relații cu plăți din zonele offshore, plăți ascunse, plăți efectuate pe numele altor persoane cu scopul de a ascunde identitatea beneficiarului sau a provenienței mijloacelor bănești.
  5. Viitorii candidați trebuie prin lege să fie obligați să treacă detectorul de minciuni, pentru a elimina probabilitatea accederii în parlament a unor celor cu trecut dubios și compromis, mai ales cei care au pus mâna pe ceea ce nu le aparține. Dacă cei ce doresc să fie să devină deputați nu au de ce se teme, atunci acest test ar trebui să devină o mândrie pentru ei.

Din vara anului 2017 se vorbește despre o listă națională, despre criterii și principii de selectare a candidaților pentru formarea acestei naționale care să reprezenta opoziția antioligarhică națională, pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Criteriile și principiile nu au fost publicate.

Această idee are un impact decisiv în lupta pentru a pune capăt banditismului de la putere, a scoate în afara legii starea de captivitate a țării și a trage la răspundere pentru ilegalitățile comise de cei care au guvernat țara în ultimii 9 ani de zile.

Numai consolidarea puternică a tuturor cetățenilor în jurul unei echipe foarte bine pregătită și cu calități adevărat deosebite ar putea răsturna carul dezmățului oligarhico-banditesc din Republica Moldova.

La 3 noiembrie a fost lansat ”Viitorul Bloc electoral ACUM, creat de partidele PAS, PPDA și membri importanți ai societății civile”.

Multe persoane m-au întrebat dacă cunosc, care este procedura de înscriere în această listă? Aceste proceduri au fost doar enunțate fără a fi făcute public, ceea ce trezește foarte suspiciuni.

Nu a fost făcută nici echipa de experți care constituie Consiliul de integritate a viitoarei liste.

Încă în primăvara acestui an, noi am făcut public un apel către persoanele și forțele care teoretic formează un front comun virtual cel puțin, în care am propus unele criterii și principii de selectare a candidaților, inclusiv am propus valorile care trebuie să la posede viitorul candidat, însă au fost trecute cu vederea practic de toate mijloacele de informare în masă.

Până în prezent, cel puțin noi nu am găsit unde sunt publicate criteriile și principiile elaborate cu privire la candidații care doresc să participe la alegerile parlamentare din 2019 în Moldova în lista blocului comun ACUM.

Cunoaștem inițiativa pentru un parlament curat, elaborată și lansată de un grup de organizații neguvernamentale din Republica Moldova și apreciem foarte mult această inițiativă.

La sfârșitul lunii octombrie, personal am completat ancheta și am transmis-o pentru a trece acest filtru însă până în prezent nu mi s-a transmis niciun rezultat de monitorizare a profilului meu, dar am prezentat toate actele necesare.

Facem apel către conducerea blocului electoral ACUM, suntem gata de colaborare și îndemnăm să răspundă apelului nostru.

În societate există multe persoane cu adevărat curate, curajoase, integri, independente, cu trecut necompromis, persoane profesioniste, cu o vastă experiență în diferite domenii, care nu se pot lansa din cauza unor bariere, inclusiv din lipsă de bani și mediatizare.

Îndemnăm să nu fie ignorate aceste persoane, pentru ca să nu fie eșuată victoria forțelor care cu adevărat doresc schimbarea mult așteptată de cetățeni în rezultatul scrutinului parlamentar din 24 februarie 2019.

Trebuie de înțeles că majoritatea celor indeciși, care reprezintă între 30 și 35%, sunt cetățenii cei mai conștienți și inteligenți, dintre care jumătate susțin reunirea. Trebuie de făcut tot posibilul ca ei să fie atrași și convinși să ia parte la alegeri și să voteze corect.

Să nu se admită ca Moldova să fie oferită pentru următorii 10 ani unui regim obscur.

0

Leave a Reply