Diasporă efectivă și constructivă, nu ”bazar”

Am ascultat ceva din mersurile așa numitului Congres al diasporei și sunt profund dezamăgit și de o parte și de alta.

Toți caută ceva, toți se acuză, își înaintează pretenții unul contra altuia nefondat, negândit, fără niciun pic de analiză, fără a avea un echilibru de stimă reciprocă.

Dragi emigranți, de ce nu vă implicați?

De ce așteptați guvernele să vă implice?

Oare chiar credeți, din clasa politică care este acum în Moldova,  este capabil cineva să facă ceva pentru cei plecați? Nu. Vă zic ferm și sigur, nimeni nu are capacitate sa facă ceva schimbări, absolut, chiar cei care râvnesc acuma pentru a lua puterea.

De ce așteptați pară mălăiață?

De ce nu veniți să trăiți aici, să faceți voluntariat?

De ce nu jertfiți timp pentru ca să schimbăm situația aici, la noi, împreună?

De ce eu, alții exact, de 20 de ani și mai bine, în acele perioade ne expunem, ne dedicăm, ne umilim aici, făcând voluntariat gratuit, pierzând o groază de timp, în timp ce Dvs., munciți și câștigați acolo peste hotare?

De ce nu faceți o societate de caritate să acordați celor invalizi ajutoare, suport, etc., exact cum am făcut eu și mulți alții, alimentând pensionari și invalizi 4 ani de zile, să acordați burse copiilor orfani, să investiți timp pentru identificarea mijloacelor pentru copii bolnavi, să trageți clopotele atunci când se fură miliardul, când în societate nu e totul în regulă, să fiți urmăriți și amenințați de oligarhii de la putere,  etc.

Ce vă încurcă să faceți și voi tot așa?

Cine o să facă, cine va schimba, pentru ca în viitor, când veți decide să vă întoarceți acasă, aici la noi, să fie o societate bună, dezvoltată, cu drumuri, cu infrastructuri, cu salarii, etc…?

Nu se va întâmpla aceasta nicio dată cu așa abordări.

Trebuie să înțelegeți că ceea ce trimiteți voi, cei din diasporă, bani acasă, nici a 20-cea parte nu constituie, din ceea ce produceți voi acolo, deoarece voi acolo, sunteți asupriți și exploatați la maximum. Știți voi oare, plus valoare care o produceți acolo? Ea merge la finanțarea drumurilor, sănătății, educației, protecției sociale etc., din acele țări, nu pentru societatea noastră?

Vedeți? Cui faceți voi bine?

De unde vreți voi drumuri bune aici, salarii mai mari, protecție socială, copii educați, pensionari sătui, instituții funcționale fără corupție, stabilitate și democrație, fără să jertfiți măcar ceva???

Pai, atunci de ce nu veniți să facem toate acestea aici, în acest stat, cu denumirea Republica Moldova?

Nu înaintați pretenții nimănui, ci numai vouă înșivă.

Ce credeți, dacă mâine se schimbă guvernarea, voi automat vă veți întoarce înapoi și aici vor curge râuri de miere și va ploua cu lapte de pasăre???

Nu stimată diasporă. Nimic nu se va schimba, absolut nimic, fiindcă indiferent de culoarea politică a guvernărilor, fără implicare, nimic nu se va schimba.

Cereți de la sine însuși, voi înșivă dați-vă mai mult, voi puteți face aceasta, numai că trebuie să mai jertfiți, măcar cu ceva.

Nimeni nu vă va da nimic absolut, dacă nu vă veți implica în viața socială, civilă, nu veți lua o parte a poverii sociale și istorice.

Oare credeți că cei ce au rămas aici ar putea schimba situația, pentru un viitor mai bun, când veți dori voi să vă întoarceți și si să vedeți o viață ca în Spania, Italia, Anglia sau Germania?

Voi achitați pensie acolo unde sunteți în acele țări, voi dați salarii mari funcționarilor din acele țări, medicilor, profesorilor, poliției de acolo, etc., nu pentru ai noștri. De aceea pensia este mică aici, salariile sunt mici aici, de aceea se dezvoltă corupția aici.

Este o utopie absolută și se pare foarte ciudată abordarea voastră.

Ar trebui să spuneți mulțumesc celor care au rămas și muncesc aici cu salariile celea mizere, tot lor să le mulțumiți că mai există acest petic de pământ ca stat.

Încetați de a mai cere, a acuza, a învinui, a semăna răutate.

Zâmbiți, implicați-vă și faceți.

Curățarea de bandiți, criminali, hoți, mincinoși și corupție nu poate fi făcută numai prin vorbe, ci prin acțiuni ferme și curajoase, prin implicație.

Iată aveți posibilitatea – faceți.

În rest este doar ”bazar”.

 

0

Leave a Reply