Eficiență energetică sau absurditate tip moldovenească?

Strigător la cer. Situația a devenit absurdă cu totul.

Din cauza unor persoane suferă sute de oameni. Chișinău a primit de la Banca Mondială un ajutor foarte mare financiar pentru a iniția reformarea sistemului de încălzire în casele de locuit cu multe etaje.

În casele de locuit vechi, se instalează sistem autonom pe casă, gratuit, până la ușa apartamentului, se instalează contoare la fiecare apartament tot pe degeaba. Se aduce și apa rece tot până la ușă cu contor tot gratuit. Rămâne numai în interiorul apartamentului proprietarul să-și asigure de sine stătător reinstalarea țevilor sau și a bateriilor, după dorință. Costul pe interior ar fi cam de 230 euro pentru apartament cu o odaie și aproximativ 500 euro pentru 3 odăi.

Unde funcționează noul sistem de încălzire s-a înregistrat eficiență energetică de 250-300% în comparație cu cele sovietice.

De exemplu, pentru un apartament cu 3 odăi, cu o suprafață de 102 m2, unde sunt instalate deja noile sisteme, proprietarii achită în jurul a 900 lei lunar pentru căldură și apă caldă împreună luate.

Pentru așa o suprafață, în apartamentele cu sistemul de încălzire centralizat (tip sovietic), proprietarii achită în jur de 3300 lei și 2400 pentru apartamente cu 3 odăi cu suprafața de 62 m2, numai pentru căldură, iar pentru apă caldă încă altă sumă de 300-500 lei. Dar dacă apa caldă o produce boilerul cu electricitate, atunci suma se majorează dramatic cu totul.

Cei care dețin sistem autonom de încălzire a apartamentelor, pentru așa apartamente, ca cele indicate mai sus achită pentru consumul de gaze aproximativ de la 1800 lei până la 3000 lei.

Diferența este absolut vizibilă.

Le explici la ființele ciudate, care locuiesc în casele cu sistemul centralizat de încălzire, toate aceste nuanțe, eficiența și economia, totuna nu înțelege și nu dorește nici să audă de noul sistem.

Spre exemplu, casa noastră a căzut sub acest experiment, în care sistemul se instalează gratuit. Pentru ca să fie inițiate lucrările este nevoie de 100% semnături. Oamenii care sunt cu capul în ordine, au capacitatea de a gândi, semnează și conștientizează impactul.

Însă cei mai retardați, cu gândire profund sovietică, nu doresc să semneze, motivând că totul este o minciună. Chiar dacă au fost și s-au convins, unde sunt instalate noile sisteme de încălzire, totuna zic că e amăgeală.

Sau mai motivează că nu au bani pentru a-și reface pe interior sistemul. La ei nu ajunge la creier, că vor achita de câteva ori mai puțin, vor avea și apă caldă, iar spre exemplu, toate costurile pe interior se recuperează din primele 2-3 luni de funcționare a noii instalații. Mai departe vor economisi o groază de bani.

Casa noastră deja de 20 de ani a fost debranșată de la apa caldă, tot din cauza unor babe și moșnegi cu mintea de cea profund veche sovietică.

De ce majoritatea oamenilor trebuie să sufere din cauza unor ființe neadecvate?

Iată exemplu pe care ni l-a moștenit sovieticii.

Cine mai dorește întoarcerea la socialism?

Din cauza doar a 7 indivizi, în casa de locuit cu 108 apartamente, în care locuiesc 496 de persoane, sunt nevoiți să sufere și să înghită noduri, să se conformeze unor indivizi neadecvați și cu gândirea depășită din cauza vârstei și manipulării nostalgiei sovietice.

Țevile în această casă sunt de azi pe mâine, iar la anul nu se știe dacă vor mai rezista presiunii. De câteva ori pe săptămână iarna ce a trecut, țevile se spărgeau, iar mai multe ori iarna aceasta căldura a fost oprită din cauza spargerii acestora și presiunii înalte la care nu rezistă deja.

Ce de făcut?

Cui să te plângi?

De ce Termoelectrica nu face așa ca nu 496 de oameni să sufere, cin invers, să efectueze lucrările, iar mai apoi 7 se vor conforma la 496 , ci nu invers.

Cine ce sfat poate oferi?

0

Leave a Reply