Ce face Dorin Drăguţanu la BNM? 1

Pe parcursul unei perioade de timp, efectuez analize, fac investigații și monitorizez evoluțiile sistemului bancar, piețelor monetare, valutare și financiare din Republica Moldova. Voi expune doar câteva concluzii, care trebuie să îngrijoreze autoritățile publice centrale față de situația din domeniul monetar – bancar din Moldova. Sunt surprins de retorica d-lui Drăguțanu, prin care își exprimă atitudinea față de unele bănci în comparație cu altele, dar și față de sistemul bancar în întregime.

  1. Analizele administrării sistemului bancar relevă că autoritatea monetară centrală din Moldova – Banca Naţională a Moldovei (BNM), pe parcursul ultimilor trei ani a făcut multe greşeli grave, din care Guvernatorul acesteia dl Drăguțanu a preferat să iasă  basma curată, în loc să se  implice si să le rezolve. Una din cauzele principale s-ar datora faptului că Guvernatorul BNM nu a fost criticat direct de experți, politicieni și autoritățile centrale. Altă cauză este că politicienii se luptă între ei şi nu există prea mulţi oameni, ce ar trebui să cunoască misiunea și ocupația reală a Băncii Naţionale a Moldovei și Guvernatorului acesteia.
  2. În 2009-2010 s-a moştenit problema BC ”InvestPrivatBank”. Situația a fost administrată absolut incorect din cauza că s-a mers pe calea executării oarbe a acțiunilor, după cum a fusese planificate de fosta guvernare comunistă. Dl Drăguțanu a avut ocazia să modifice unele lucruri, să regândească câte ceva și să facă evoluția mai eficientă. În calitatea sa de Guvernator, împreună cu întreaga administrație a BNM au preferat să nu intervină și să tacă. Drept rezultat a acțiunilor conducerii BNM a fost aruncată o bancă de stat în oceanul datoriilor. Mă refer la Banca de Economii, care datorită acțiunilor și inacțiunilor administrației BNM, a ajuns să se confrunte în prezent cu cele mai mari probleme de la apariția sa ca instituție financiară, 11 noiembrie 1940.
  3. În 2011 BNM a acţionat extrem de pasiv şi anemic în cazul atacurilor raider asupra sistemului monetar – bancar și financiar. Dacă cineva ar adresa întrebarea „ce a întreprins BNM pentru a preveni atacurile raider”, sunt de părere că unicul răspuns corect şi sincer pe care îl poate oferi Drăguțanu este „nimic”. Şi este logic: când un sistem bancar este sub asediu, unicul lucru ce trebuie să-l facă Banca Națională pentru ca asediul să reuşească, este anume NIMIC – sarcină cu care se isprăvește de minune deja de trei ani. E de mirat faptul cum în toamna anului 2011 Drăguțanu a scăpat de sub atenția lui Filat. Cred era prea ocupat cu luptele politice şi a cerut capul lui Zubco de la Procuratură, şi al lui Mihai de la SIS, însă trebuia să ceara în primul rând demisia Guvernatorului BNM, dar poate probabil, nu l-a considerat suficient de important.
  4. În 2012, BC ”Unibank” sfidează orice normă de bun simţ, divizându-şi acţiunile în pachete de sub 5% şi vânzându-le la 21 companii offshore. La prima vedere, această tranzacție se pare a nu avea nimic aparent ilegal, însă numai naivii pot crede că aceste 21 companii offshore nu au nici o legătură între ele. Un regulator adevărat pe piaţă (BNM, CNPF) în exercitarea corectă a sarcinilor sale, ar fi blocat tot ce este posibil şi nu ar fi admis nici în ruptul capului ca o bancă să plece liber în zone offshore. Aceste 21 de tranzacţii foarte dubioase au fost legalizate toate în aceeaşi zi, toate cu acţiunile unei și aceleiaşi Bănci și toate trase în zonele offshore. Replica dlui Drăguțanu – Guvernatorul BNM față de acest caz s-a redus doar la un singur cuvânt – că acest lucru este „regretabil”. N-a fost întreprinsă nicio acţiune concretă de a stopa tranzacțiile ilegale. Drăguțanu dispune de  un întreg arsenal de instrumente și pârghii foarte grele și eficiente de influență pentru a fi aplicate asupra tranzacțiilor ilegale. Însă acestea n-au fost aplicate. O bancă a fost vândută în doar patru secunde. BNM până acum nu a întreprins nimic, în afară să califice acest fapt ca „regretabil”.
  5. În 2013 a demarat procesul de nimicire a altei Bănci Comerciale mici – EuroCreditBank. Continuă practica comunistă de a creşte constant capitalul minim necesar al Băncilor Comerciale. Aceasta este o metodă de eliminare a băncilor mai mici de pe piață, una câte una. Care ar fi punctul final al acestei operaţiuni? Probabil se dorește să rămână pe piaţă doar VictoriaBank şi poate Moldindconbank?
  6. În 2013 Guvernatorul Drăguțanu,  prin declaraţiile sale, a declanşat un adevărat război împotriva Băncii de Economii. Pe parcursul a trei ani de zile s-a dat toată silinţa cu ajutorul BNM să se îngroape această Bancă în datorii. Pentru aceasta Guvernatorul trebuia doar să închidă ochii la ceea, ce se întâmpla în BEM şi să nu mişte nici un deget. Acum, când la BEM situaţia se redresează, dl Drăguțanu participă la un război murdar de declaraţii, care au ca scop deteriorarea situaţiei în BEM. Prea uşor și nu la locul lor se utilizează de către dl Drăguțanu sintagmele de genul „retragerea licenţei”, „faliment”, „insolvabilitate”, „operaţiuni suspecte”.  Îmi este greu să-mi imaginez că un alt conducător al unei bănci centrale, în orice altă țară, ar face asemenea declarații iresponsabile. Vă asigur, era imediat revocat din funcții.
  7. În anul 2012, BNM a închis ochii la toate tranzacțiile ilegale şi a aprobat migrarea a  18% de acţiunile BEM la patru companii ruseşti, cu sediul în Moscova. Tot în același an din nou au fost legalizate tranzacţii cu pachete de acţiuni sub 5%, iarăşi dubioase şi suspecte. Ca totdeauna, Banca Naţională a acţionat cu o rapiditate impresionantă, numai că în interesul acţionarilor ruşi şi nu în interesul statului.

În orice ţară, un Guvernator al autorității monetare centrale, chiar dacă ştie că o bancă are probleme şi este posibil să fie lichidată, neagă acest fapt până în ultimul moment, pentru a nu amplifica panica. Când retragerea licenţei este iminentă, atunci i se retrage licenţa în linişte, cu continue chemări la calm către populaţie.

În Moldova Guvernatorul Drăguţanu face exact invers – falimentul fiind cel mai improbabil scenariu, vorbind cu o nonşalanţă extrem de obraznică despre asta. Efectul este unul previzibil şi mă tem că şi dorit: încrederea societăţii în Bancă este afectată.

BEM ar trebui să cheme BNM în judecată pentru lezarea intenţionată a imaginii acesteia

Dar ce să mai vorbim?

BNM are nişte roluri foarte nobile stipulate în legislaţie. Roluri pe care nu şi le îndeplineşte cronic, în special în ultimii trei ani. Ar trebui să ne întrebăm mai des cum o declaraţie sau alta a lui Drăguţanu contribuie la atingerea scopurilor pe care le are instituţia condusă de el? Iar scopurile sunt relativ clare – stabilitatea sistemului bancar fiind cel mai important din ele.

Ar trebui să punem un mare semn de întrebare, atât pe buna voinţa actualului Guvernator al BNM, cât şi pe profesionalismul acestuia, deoarece după cum se pare, are o foarte vagă idee despre sistemul bancar.

Deşi ar trebui să fie una din cele mai transparente instituţii ale statului, vedem că CV-ul dlui Drăguţanu nu este pe site-ul BNM. Probabil are de ce se rușina. Modul în care acesta satisface condiţiile minime ale articolul 23, p. 5 al legii BNM, este cel puţin dubios.

Conform legislaţiei, orice membru al Consiliului de Administraţie al BNM trebuie să aibă experienţă de muncă de 10 ani in domeniul financiar şi monetar. Or, un auditor, cum este Drăguţanu, nu este mai mult decât doar auditor.

Legea privind activitatea de audit definește: „activitate de audit – activitate de întreprinzător care constă în prestarea de servicii profesionale, efectuate pe bază de contract, pentru exprimarea opiniei asupra veridicităţii rapoartelor financiare în conformitate cu prezenta lege şi cu legislaţia în domeniu”.

După cum vedem, această definiţie în niciun fel nu caracterizează activitatea de facto în domeniul financiar şi monetar.

Se pare dubios modul, în care funcția de Guvernator al BNM a fost suplinită de dl Drăguţanu, dar evident și profesionalismul lui lasă multe de dorit.

Însă din cauza aceasta suferim noi toţi, populația. Dar în primul rând băncile comerciale, care una câte una se lichidează.

Noua conducere a BEM a întreprins un șir de măsuri eficiente în administrarea băncii. Dl Drăguțanu preferă să nu vorbească nimic despre realizările obținute de noua conducere a BEM. Chiar în ultimul interviu Guvernatorul BNM vorbește de rău despre BEM, în condițiile când Capitalul normativ a fost completat și situația la bancă este stabilă. http://enews.md/news/view/29346/

 

 

0

One comment on “Ce face Dorin Drăguţanu la BNM?

  1. Pingback: Misiunea Guvernatorului BNM « VOXPUBLIKA| Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md

Leave a Reply