Lichidarea celor 3 bănci – alte furturi de miliarde

Ultimul act al scenariului sau cum vor mai fi furate câteva miliarde

Scopul real al lichidării celor trei bănci se ascunde în evoluția planului elaborat în laboratoarele păpușarilor și își reflectă rezultatele de fapt în evoluția atacurilor raider, miliardelor furate, falimentarea unor întreprinderi de stat, stoarcerea banilor din bugetul de stat prin diferite scheme de delapidare și falsificări, deposedarea cetățenilor de valuta transferată de peste hotarele țării prin dictarea cursului de schimb al monedei naționale, deposedarea de averi ale unor proprietari, etc. Funcțiile reale pentru realizarea acestor scopuri au fost executate cu brio de marionetele oligarhilor, puse la șefia principalelor instituții de stat cum sunt Procuratura generală, CNA, CNI, BNM, CNFP și alte scule ascultătoare, care își primeau călcâiul de pâine pentru treaba făcută.

Este regretabil să constat că avertizările de la mijlocul lunii iunie anul curent, făcute prin intermediul publicațiilor despre faptul că cele trei bănci problematice nu-și mai pot executa obligațiunile față de clienții săi, nu au fost luate în serios de către guvernanți. Din contra, unii cvasi-experți  gen Roman Chircă, au acuzat declarațiile prin care cetățenii erau îndemnați să-și protejeze economiile din aceste bănci prin retragere și transformarea lor în valută străină sau păstrarea lor în băncile străine. Cine nu cunoaște a cui interese sunt apărate de către unii experți cumpărați? Însă, cât de mult n-ar apăra aceștia acțiunile criminale ale stăpânilor săi, dreptatea amară oricum se răsfrânge asupra întregii societăți.

Decizia de lichidare a celor 3 bănci, anume în acest moment, este cea mai proastă. Până nu de mult dl Drăguțanu – guvernator al BNM, susținea că aceste bănci pot fi resuscitate. Astăzi deja iese la rampă și declară precum că îi pare rău că nu au fost lichidate încă în luna ianuarie 2014, deoarece atunci era cel mai oportun moment.

Dumnealui chiar își pierde orientarea în spațiu și timp. Deja nu mai ține cont nici despre succesiunea minciunilor, nici despre declarațiile anterioare. Nu simte că declarațiile sale se contrazic permanent în ultimii ani.

Aceasta este încă o dovadă că acest guvernator al BNM este parte a acțiunii de devalizare a sistemului bancar, furtului miliardelor de la BEM, participant și organizator la toate atacurile raider asupra băncilor din ultimii ani.

Domnule Drăguțanu, de ce nu ai acționat în luna ianuarie 2014 în scopul scoaterii dreptății la suprafață? Răspunsul este evident – De altfel, stăpânul de facto nu putea să fure miliardul de dolari din BEM.

Repet, toate declarațiile din ultimele zile fac parte din spectacolul mare regizat din umbră. Lichidarea BEM, BS, și Unibank este un act din spectacolul mare. Această lichidare a fost planificată mult timp înainte de furtul miliardului, iar declarațiile lui Marian Lupu și Vlad Filat despre naționalizarea BEM au fost un început al deciziei din 6 august. Aceste bănci nu puteau ajunge în așa stare dacă dl Drăguțanu își îndeplinea funcțiile sale prevăzute de lege, dar nu de patronul din umbră.

Dacă BEM era lichidată din prima clipă, când nu corespundea prevederilor legale din anul 2013, costurile de lichidare erau de cel puțin 35-40 de ori mai mici, și, respectiv presiunea asupra plătitorilor de impozite era de atâtea ori mai mică. Numesc clipă momentul în care pachetul de control al BEM a fost furat cu ajutorul fostului prim-ministru Leancă, la ordinul patronului din umbră în luna august 2013.

În ultimii ani s-au pompat câteva miliarde de dolari în buzunarele unor persoane, cu ajutorul unor așa persoane cum sunt șefii de la BNM, CNFP, CNA și procuratură. Asta nu a fost de ajuns. În modul cel mai cinic s-au mai furat încă 14,84 miliarde lei din BNM, care au fost transformați în valută străină și scoasă din țară tot în buzunarele acestor persoane. Marionetele păpușarilor vin să liniștească spiritele chiar și în cel mai periculos moment, că este bine ca oamenii să stea liniștiți că banii lor sunt în maximă siguranță. Sunt de acord că banii populației sunt în maximă siguranță în buzunarele celor care i-au furat, din care nu-i vor mai putea recupera nici o dată.

Consecințele sunt grave și vor deveni tot mai grave. De data aceasta, încă o dată vin să afirm că pe moldoveni îi așteaptă zile extrem de grele. Îndemn să nu asculte marionetele oligarhilor, care apar la televiziunile oligarhice și vin să liniștească spiritele cetățenilor. Cu toată responsabilitatea, afirm a câta oară banii tuturor moldovenilor sunt supuși la maximum risc. Nici o bancă din Republica Moldova astăzi nu este capabilă de a funcționa în regim legal, independent și democratic, cu excepția băncilor cu capital străin aflate pe teritoriul republicii.

Toate băncile comerciale din Moldova, cu capital autohton 100%, aparțin și sunt controlate de către oligarhi și persoane dubioase.

Drăguțanu minte fără să clipească din ochi când vorbește despre costurile de lichidare a celor 3 bănci. Adăugător tuturor banilor furați, pe umerele plătitorilor de impozite vor fi aruncate și cheltuielile în sumă de câteva miliarde de lei pentru lichidare.

Draguțanu afirmă că depozitele bancare de la cele 3 bănci vor fi transferate în alte bănci comerciale, de parcă asta s-ar face doar printr-un gest mic sau dorință. Dar cine știe, poate așa și este. Aceasta se admite în cazul în care banca/băncile comerciale aparțin stăpânului dlui Drăgțanu. Cel mai probabil așa va fi.

Un moment trebuie de menționat, guvernatorul BNM nu specifică costurile de transfer ale tuturor depozitelor bancare de la cele 3 bănci.

Valoarea depozitelor bancare ale celor 3 bănci la moment însumează aproximativ 6 miliarde lei, date oficiale puse la dispoziție de aceste bănci. Dacă dl Drăguțanu gândește că este atât de simplu de transferat depozitele bancare, atunci se greșește foarte amarnic. Orice datorie preluată de un agent economic poate costa cel puțin 20% din valoarea acesteia.

Atenție!

În prezent nici una din aceste bănci nu are capacitatea de a acoperi măcar la nivel de 25% din valoarea tuturor depozitelor bancare. Aceasta înseamnă că pe documente bancare (informația contabilă) conturi cu bani există, însă în realitate bani lichizi aceste bănci nu au. În așa fel, nu există materia reală de a fi preluată de alte bănci. Pentru ca transferarea de datorii să aibă loc în realitate, este nevoie de accesat noi surse, fie din credite interne sau externe sau din nou de la Banca Națională. Astfel, pe lângă cele 14,84 miliarde lei, guvernul va fi obligat să mai acorde o garanție în valoarea necesarului de lichidități pentru aceste 3 bănci, ca numai după aceasta depozitele să devină transferabile. Care vor fi costurile acestor garanții nu se cunoaște.

Un lucru este cert, mecanismul care este indicat mai sus va fi realizat exact în maniera descrisă.

Sunt convins că este deja definitivată și banca care va prelua depozitele. Ea va fi una/unele din băncile controlate de oligarhi.

Pentru claritate!

Se mai pregătește un furt de câteva miliarde lei, care se compune din necesarul de lichidități, comisioane de transfer a datoriilor pentru băncile care vor accepta preluarea depozitelor, costurile de garantare și rate ale dobânzilor. Toate acestea vor fi plătite din impozitele populației și agenților economici.

Aceste acțiuni vor avea consecințe și efecte. Atât consecințele cât și efectele nu vor fi pozitive. Trebuie să ne așteptăm la acutizarea crizei valutare și financiare, devalorizarea leului moldovenesc în continuare.

Cea mai gravă consecință se va răsfrânge asupra cetățenilor, care vor fi nevoiți să sărăcească și mai mult. Ei sunt cei care vor fi impuși să achite prețuri duble la toate serviciile comunale, produsele alimentare, transport public, gaze naturale și energie electrică.

Declarațiile prin care anterior am afirmat despre default-ul economic și insolvabilitatea Republicii Moldova, și respectiv, respinse cu vehemență de marionetele oligarhilor, iată se materializează și aprofundă.

0

Leave a Reply