Comunicat de presă

(Pe materialele conferinței de presă din 10 iunie, 2015 http://www.ustream.tv/recorded/63437377 )

Expertul economic Gheorghe Costandachi a organizat o conferința sa de presă în care din inițiativă  proprie vine să facă unele precizări și explicații în legătură cu situația din sistemul economic al Republicii Moldova. A fost făcută o descriere a etapelor de oligarhizare a statului, precum și implicarea politicului în schemele de punere sub control instituțiile și structurile statului, inclusiv în serviciul oligarhilor. S-a vorbit despre acțiunile structurilor de stat în detrimentul societății, despre schemele de atac raider asupra sistemului bancar și financiar, influențele asupra pieței financiare și rezultatele care au condus la formarea crizei economico-financiare prin care Moldova trece în prezent și deposedarea de averi a unor persoane în volum total de aproximativ 3,5-4,0 miliarde lei.

În special, s-a caracterizat activitatea Băncii Naționale a Moldovei, acțiunile și inacțiunile altor instituții cum sunt CNPF, CNA, PG SIS, care au fost complici la devastarea sistemului bancar, scoaterea rezervelor valutare de la BNM, realizarea atacurilor raider, etc. Au fost aduse acțiunile care trebuiau să fie întreprinse de către BNM pentru a nu permite organizarea furturilor de la băncile comerciale, însă de ce nu au fost întreprinse, expertul nu exclude că  dl Drăguțanu a acționat la ordinul din umbră.

Au fost explicate schemele de organizare, punere în aplicație și protejate furturile efectuate la cele trei bănci de un miliard de dolari, dar și ilegalitatea acordării creditelor acestor bănci în valoare de 16 miliarde lei, schemele, care prin intermediul cursului de schimb BNM intervine incorect pe piața valutară, motiv din care în ultimii ani din rezervele valutare au mai fost scoase încă aproximativ 500,0 milioane dolari, precizate schemele de realizare a deposedării cetățenilor de remitențele primite de peste hotare, care după calculele expertului ar atinge cifra de 6,5 miliarde dolari. Au fost aduse exemple despre activitatea guvernatorului dl Dorin Drăguțanu, care după părerea expertului, au fost inadecvate sau la comanda patronilor politici din umbră.

În timpul conferinței de presă au fost făcută o trecere în revistă a evoluției relațiilor dintre PD și PL, efectuată o caracteristică a activității primarului general al municipiului Chișinău dl Dorin Chirtoacă. Au fost abordate principalele problemele financiare, schemele prin care în primăria municipiului s-a instaurat un regim bine coordonat de administrare neeficientă și dubioasă a banului public. Au fost explicate problemele bugetului Chișinăului, administrarea proastă a surselor de venit, schemele dubioase de utilizare a banilor, despre nevalorificarea potențialului surselor adăugătoare la bugetul municipiului, care ar fi de aproximativ 1,5 miliarde lei, scurgerea banilor publici prin schemele de licitații organizate de primărie. S-a făcut referință la fenomenele de vânzare a loturilor de pământ în municipiu și construcțiile de clădiri în parcuri și zone verzi, prejudiciile financiare aduse bugetului municipiului din cauza aceasta, care s-ar însuma la 6-7 miliarde lei.

S-a vorbit despre administrarea proastă a infrastructurii transportului și cea comunală, care în ultimii 8 ani a fost practic distrusa, despre faptul cum nimeni nu duce răspundere de nimic, despre murdăria și mizeria din tot orașul, corupția care a luat proporții exagerat de mari.

Expertul afirmă că numai în perioada administrării dlui Dorin Chirtoacă, preturile la apă, căldură, apa caldă, etc., s-au majorat de câteva ori, iar toate structurile municipiului nu-și îndeplinesc funcțiile. Chiar dacă bugetul Chișinăului s-a majorat în comparație cu anul 2001 de 4,5 ori, totuna calitatea administrării s-a înrăutățit considerabil.

În legătură cu alegerile generale locale de la 14 iunie, expertul menționează că nu se merită de susținut partidele oligarhice, care au plasat Republica Moldova într-o stare de criză profundă  social-economică și politică.

 

 

0

Leave a Reply