Societate pentru Demnitate și Adevăr

S-ar părea că preocupația societății trebuie să fie axată pe creștere economică, lichidarea sărăciei, crearea locurilor de muncă, implementarea acordului de asociere, atragerea investițiilor, soluționarea diferendului transnistrean și multe alte fenomene și probleme, care Moldova trebuie să le rezolve. Toate acestea au trecut pe planul doi-și trei. Acum principala dilemă este securitatea statului și suveranitatea, care sunt sub amenințare reală, provocată de regimul de guvernare din ultimii 6 ani.

În calitatea mea de economist, ar trebui să ofer recomandări și propuneri de alternativă guvernării pentru soluționarea problemelor și implementarea strategiilor de dezvoltare a statului, pentru ca cetățenii să realizeze o viață mai decentă și o calitate a acesteia mai ridicată, deoarece acest popor merită. În loc să mă preocup de cele menționate, ca și toți ceilalți, mă preocupă scoaterea dreptății și adevărului la lumină, legate de jefuirea populației și țării în întregime, subjugarea tuturor structurilor de stat și publice și punerea acestora le cheremul câtorva indivizi. Cetățenii așteaptă dreptate și liniște, stabilitate și pace, care nu au fost asigurate de regimul de guvernare în ultimii 6 ani. Societatea este cea, care poate și este obligată să decidă prin acțiuni concrete și fapte, ci nu pe la colțuri de străzi sau în bucătării.

Alternative de scoatere la lumină a tuturor crimelor din ultimii ani există. Este timpul coagulării populației, indiferent de minoritate etnică, în jurul unui ax comun. Numai prin unirea și mobilizarea tuturor cetățenilor Moldovei, în jurul căutării dreptății ar putea pune capăt odată și pentru totdeauna dezmățului regimului de la putere, care a privatizat și subjugat acest popor.

Libertatea, adevărul și demnitatea costă, de aceea trebuie ca societatea să se mobilizeze la maximum pentru ca regimul să fie eliminat, iar în locul lui să fie construită o societate cu adevărat liberă și independentă de orice, în special de oligarhi criminali.

Astăzi, statul Republica Moldova, se află la un moment de fractură crucială din istoria sa. Este extrem de dificil de a identifica cuvintele/expresiile potrivite pentru a exprima profunzimea sentimentului de adevăr atât de amar, precum și rezultatele evaluării  realității la tot ce se întâmplă la noi în Moldova. Trăim cu toții momentul haosului, perioadă de timp, în care Moldova nu a simțit nici după război.

Situația formată în prezent în Moldova se datorează exclusiv regimului de guvernare. Acest regim a format un mecanism foarte ingenios și sofisticat, care a încălecat eterul negru îndreptat spre manipularea întregului popor. Acest mecanism monstruos bazat pe denaturarea fenomenelor reale, minciună,  insinuări inventate, funcționează cu putere maximă. Nici pe timpurile sovietice manipularea nu a cunoscut așa proporții. Nici guvernarea comunistă din perioada 2001-2009 nu a avut capacitatea de a declanșa așa o epidemie socială mediatică.

Odată funcționând, acest mecanism seamănă printre oameni întuneric și ură, dispersează societatea, oamenii pierd încrederea unul în altul, nu mai au nicio speranță în ziua de mâine, se lasă duși de mulțime. Aceasta a devenit pericolul cel mai mare, dar și amenințarea reală asupra societății.

În așa fel, se distrug toate valorile naționale, cele mai bune calități ale moldovenilor, cetățenii devin tot mai indiferenți unul față de altul și de tot ce se întâmplă în jurul lor. Se face observat tot mai des degradarea națională, în special pe latura simplei omenii. Este de voința cetățenilor să înțeleagă că nimeni nu va veni să facă ordine în locul lor, dacă ei singur, în ograda lor, nu vor face curățenie.

Moldova suspendă asupra prăpastiei

În fața poporului acestei țări, până când mai rămânem ca națiune, stă dilema:

Să încerce să oprească procesul de distrugere a statului și destrămare a societății și să inițieze procese cu adevărat democratice de dezvoltare a țării prin mobilizarea tuturor forțelor și resurselor posibile și imposibile, sau să continue cursul oligarhico-distructiv bazat pe exploatare a tuturor resurselor și structurilor de stat în folosul câtorva indivizi care au capturat statul bazat pe minciună, batjocură, cinism, violenta judiciară, sărăcie și ură.

Ca să fie foarte clar, alegerea cursului pentru societate nu depinde de regimul de la guvernare, care a pus stăpânire pe popor ca pe o cireadă, ci anume de cetățeni, de toți absolut până la unul. Acest neam nu s-a dizolvat în amestecul otrăvitor de ocupație de 200 de ani, iar acum cu atât mai mult nu trebuie de admis dispariția acestui popor ca națiune. Însă riscul este mare și cum nu ar fi contradictoriu, amenințarea vine din interior.

Vina totală pentru aceasta trebuie plasată totalmente pe regimul guvernării monstruoase, care pe parcursul a celor 6 ani de zile au avut numai o grijă, cum să se îmbogățească și cum să-și subjuge un popor întreg. Pentru ei nu a existat nicio o valoare reală legată de parcursul european. Acest fenomen a fost doar un slogan pentru a se menține cât mai mult la putere și a aduce cetățenii la sapă de lemn.

Umilit și înjosit, acum, acest popor culege roadele alegerii sale. Pentru majoritatea cetățenilor a devenit clar că situația, care a fost formată în societate de către regimul oligarhico-guvernamental, nu poate fi alta decât una de putrefacție. Toate declarațiile regimului de guvernare parcă sunt corecte, însă în realitate ele au subînțeles diametral opus.

Chiar declarațiile procurorului general Gurin, despre  inițierea anchetei în legătură cu hoțiile secolului de la BEM, care vin peste 8 luni, declarațiile lui Candu despre posibilele lichidări a acestor 3 bănci. Dar unde a fost procuratura până acum? Aceasta demonstrează concluziile făcute mai sus, iar scopul lor este de a tergiversa recuperarea miliardelor de lei furați din sistemul bancar, de la BNM și din buget.

Dlui Candu îi sugerez sa tacă și să nu mai pronunțe expresii cum sunt ”lichidarea celor 3 bănci”, or cu aceasta se dă de gol că-și depășește competențele sale ca președinte de parlament. Este clar că a primit ordin de la patronul-naș, dar îi recomand să fie puțin mai conștiincios.

De lichidat cele 3 bănci trebuia din prima dată, când ele erau deja în stare de insolvabilitate, ci nu după ce s-au injectat încă 16 miliarde de lei în ele. În acest context scopul tuturor declarațiilor poate fi numai unul în exclusivitate: să nu se mai dea de urma banilor, chiar și celor injectați, care au fost transformați în dolari, din rezervele Băncii Naționale și târâți înafara țării pe conturile oligarhilor.

În prezent s-a început o imitare a acțiunilor legate de recuperarea miliardelor furate, mimarea amplificării proceselor legate de implementarea acordului de asociere a Moldovei la UE, clounade cu deschiderea dosarelor penale pe persoane care nu au nimic cu hoțiile, Gaburici cu cedarea Aeroportului Internațional și multe alte prostii de marcă Plahotniuc-Voronin-Filat.

Toate acestea au ca scop încercarea de a liniști spiritele cetățenilor și populației în întregime. Însă în realitate nu au nimic cu fenomenele scoaterii adevărului crimelor săvârșite de regimul de le guvernare.

Din contra, societatea se agită, spiritele se vor încinge și mai mult. Nu mai există nici un loc de a oferi încredere regimul criminal de la guvernare.

Regimul dorește cu orice preț  să treacă de alegerile generale locale, ca să-și instaleze marionete în toată țara. Însă nu le va reuși. Societatea nu le va permite.

Numai prin proteste și manifestări în masă, nu numai în Chișinău dar și în toată țara cetățenii își vor putea recăpăta libertatea, independența reală și identitatea față de regimul de guvernare oligarhică.

Altă alternativă înafara Platformei Demnitate și Adevăr nu există. Anume Platforma DA este nucleul în jurul căreia pot fi mobilizate toate forțele politice care nu tolerează banditismul regimului de la guvernare, toți cetățenii statului care vor liniște, stabilitate și pace în țară, toți cei care vor sa fie liberi din captivitatea oligarhico-criminală.

Eu cred în renașterea societății, unde Adevărul și Demnitatea trebuie să devină pilonii dezvoltării acesteia.

 

 

0

Leave a Reply