Cum putem salva țara din ghearele captivității?

Totul este clar.

Se pare, a început și aerul să ruginească de atâta vorbă despre miliardele furate, băncile jefuite, proprietari deposedați de avere în bănci, atacuri raider la bănci, companii de asigurări și întreprinderi de stat, capturare a statului. Totul este clar, totul este la vedere, se cunosc hoții, raiderii, bandiții, corupții, marionetele de la instituțiile de stat și publice, care au încurajat și au autorizat toate aceste nelegiuiri.

Opriți-vă oameni buni!!!

Îndemn și presa care este mai independentă, dar și cea aservită celor nominalizați, autorii infracțiunilor și crimelor economico-financiare, să tempereze din ritmul intoxicării societății moldave și celei internaționale.

Oare nu vă dați seama că anume asta se dorește acum, ca să se facă cât mai mare gâlceavă, scopul fiind sustragerea de la alte procese care trebuie să urmeze.

Mai nou!

Încă o provocare. Pentru ca societatea să fie sustrasă și refocalizată pe alte fenomene false, banda de la guvernare, ia poruncit premierului fals Gaburici să iasă cu câteva declarații citite de pe foaie. Așadar, intențiile lui Gaburici declarate sunt de a reforma structurile de drept, prin solicitarea ajutorului fostului președinte și prim-ministru al Georgiei. Pe cât e să credem acest Prim-ministru? Este o aventură formală și falsă, care are ca scop tergiversarea și recanalizarea opiniei publice de la cele mai grave și importante probleme din societate și anume prădarea statului.

Domnule Gaburici!

Reformele trebuie să fie efectuate cu cei care ne susțin și care ne oferă suportul. Nu umblați și bulversați poporul. Nu duceți în eroare societatea și nu mimați inițiative false și dictate de gruparea care va înscăunat. Cea mai iminenta soluție de reformare a structurilor de drept pentru Moldova este experiența României, suportul ofertat de către toate instituțiile europene, suportul oamenilor și experților cinstiți de la noi din țară și din Europa.

Ce trebuie să urmeze, aceasta are cea mai mare importanță. Însă ce urmează, sau ce ar trebui să urmeze? Anume de aceasta se tem cel mai mult autorii crimelor admise din 2009 până în prezent.

Cunoștințele și experiența profesională mă obligă să aduc la cunoștința tuturor, strategiile deconspirate ale bandei oligarhico-criminale de la putere, cum societatea ar putea depăși situația de moment, ce trebuie de întreprins pentru ca să nu fie admisă legiferarea jafurilor de proporții din ultimii ani, comise de așa numita guvernare proeuropeană. În practica internațională există multe teorii și strategii, bazate exclusiv pe fapte reale, fenomene și precedente, de felul celor formate în Moldova. Analiza acestor procese relevă multe lucruri interesante, însă ne vom limita la cele mai importante.

Începând cu luna martie 2013 și până în decembrie 2014 am publicat scheme și mecanisme prin care se fură banii publici, am dezvăluit secretele raportului Kroll înainte de a fi făcut public. Prin mai multe analize și cercetări am demonstrat că suntem prizonierii unei bande oligarhico-economice instaurată la guvernare.

Putem vorbi despre rapoarte și hotărâri de guvern, secretizate sau nesecretizate, despre chemarea la răspunsuri în Parlament a lui Chetraru, Drăguțanu, Cărare, SIS, CNPF, etc., însă totul se va solda ca obicei, cu nimic. Iar cei ce au jefuit, vor jertfi cu câteva marionete, care mai apoi le vor acoperi, și vor continua să jefuiască ce a mai rămas.

Cel mai important, în situații de acest gen, este administrarea (gestionarea) corectă a proceselor de moment sau cum se mai zice de conjunctură socială (include și latura politică și cea economică).

Într-o societate dezvoltată (Moldova nu este o excepție), rolul principal al gestionării corecte îl joacă poporul, adică fiecare cetățean în parte. Anume de fiecare depinde soarta dezvoltării de mai departe a acestui petic de pământ cu denumirea de Republica Moldova.

Mai jos voi aduce recomandări reale și practice. Dar mai întâi, vreau să punctez câteva momente principiale. Nu mai există dubii că societatea a înțeles ce s-a întâmplat în ultimii doi ani. Dacă cineva nu a înțeles, atunci în două cuvinte asta s-ar formula: A fost prădată Republica Moldova de câțiva inși, căror cetățenii, în anul 2009, le-a încredințat drumul spre integrarea în Uniunea Europeană. Acești inși, au folosit poporul pentru a lichida Republica Moldova ca stat, națiune și societate.

Acești inși s-au lăsat pradă tentațiilor financiare și banilor ușori.

Care este scopul primordial a celor care au prădat țara?

După ce au fost descoperiți de societate, suita oligarhico-criminală se preface că a înțeles greșeala. Asta ca și când ar însemna un pas înapoi din partea lor.

Însă ATENȚIE:

Aceasta este o cursă (act din scenariul bine gândit) periculoasă în care societatea din nou poate nimeri.

Trebuie de conștientizat că gruparea oligarhico-financiară va întreprinde tot ce-i posibil și imposibil ca să nu întoarcă banii de zeci de miliarde jefuiți de la popor, inclusiv întreprinderile pri(h)vatizate, banii de la Banca Națională și cei din bugetul de stat.

Tot spectacolul, care este regizat de această grupare banditească, decurge în așa fel, ca toată povara hoțiilor, să fie trecută pe umerii bugetului de stat. Adică toate jafurile să fie legalizate prin transformarea lor în datorie de stat internă și achitată într-o perioadă de timp din bugetul de stat. Nu exclud faptul că această datorie să fie transformată și în datorie externă. În așa fel, banda de la guvernare va da din mâini și va zice că așa s-a primit.

Ce ar însemna aceasta?

Fiecare cetățean, om de afaceri, agent economic, investitor autohton și străin, pe parcursul a câtorva decenii, vor avea de achitat din impozitele sale această datorie.

Oribil, dar real:

 • investițiile directe în sectorul real al economiei, atât autohtone, cât și cele străine, în acest timp, se vor putea opri cu totul;
 • povara bugetului de stat ar putea crește cu cel puțin 10-12% anual, este o catastrofă;
 • majorarea salariilor tuturor angajaților, inclusiv a bugetarilor va fi înghețată sau poate chiar reduse, ce nu va mai face față creșterii prețurilor;
 • se va simți o temperare în dezvoltarea mediului de afaceri ce ar provoca dinamică negativă a PIB;
 • Moldova, pe o perioadă îndelungată de timp, ar deveni o țară absolut neatractivă din punct de vedere economico-financiar;
 • volumul exporturilor se va reduce, datorită micșorării volumului producției industriale;
 • în rezultatul reducerii locurilor de muncă va crește povara socială pentru întreținerea unui nivel mult mai mare de șomeri;
 • nu se exclude un nou exod a forței de muncă peste hotare;
 • riscul pierderii banilor transferați de peste hotare va provoca reducerea bruscă a remitențelor;
 • nivelul prețurilor de consum ar înregistra creșteri galopante
 • cursul de schimb al leului poate exploda;
 • rezervele valutare a BNM ar putea ajunge la zero..

Toate cele menționate au o probabilitate majoră de a se materializa, dacă nu vor fi întreprinse măsuri și acțiuni concrete.

Este de menționat că, efectele enumerate mai sus pot declanșa criza reală de sistem. Nu fac referință la felul de criză economică sau financiară, ci am în vedere criză de sistem, care își reflectă repercusiunile asupra societății întregi din punct de vedere social, politic, național. Exemplu poate servi Grecia, însă în Moldova problema este mult mai gravă.

În practica mondială nu se cunoaște așa situații ca la noi în țară. Există state capturate de oligarhi, însă nu cu toate dimensiunile acaparate. Moldova este un exemplu nou, care ar urma să fie studiat în manualele de politici economice și sociale din universități.

Totuși, pentru ca societatea să nu permită bandei de la guvernare aruncarea pe umerii cetățenilor a poverii economico-financiare, trebuie de întreprins măsuri radicale.

Nu, nu se are în vedere măsuri întreprinse de cei de la guvernare. Ei vor continua sa-și apere pielicica, care trebuie jupită și sărată.

Măsurile trebuie luate de popor, societate și fiecare cetățean în parte. De fiecare din nou depinde finalul de succes și victoria societății.

În Moldova s-a format un grup de inițiativă. Se are în vedere Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Numai câteva proteste petrecute, coagulat în jurul acestei platforme zeci de mii de cetățeni.

Asta este cea mai mare frică a bandei oligarhico-economice care ține în mâinile sale guvernarea și societatea în captivitate. Anume în jurul acestei platforme trebuie de consolidat, indiferent de orientare politică, religie, apartenență la minorități naționale, etc.

Trebuie de înțeles că toți vor plăti și toți sunt sub captivitate în acest moment.

Deci ,trebuie să ieșim și să înaintăm cerințe clare și fără cedări. Nu trebuie de acceptat nicio promisiune. Societatea trebuie să ceară :

 1. Arestarea imediată a conducătorilor structurilor complice la capturarea statului și prădarea acestuia;
 2. Arestarea tuturor consiliilor de administrație a celor 3 bănci;
 3. Arestarea tuturor conducătorilor agenților economici prin care s-a acordat credite cu scopul de efectuare a jafurilor și prădarea statului;
 4. Anularea imediată a concesionării Aeroportului Internațional Chișinău;
 5. Demiterea guvernului corupt și aservit;
 6. Arestarea tuturor complicilor la prădarea BEM în anul 20013 în frunte cu simplul fost prim-ministru Leancă și a miniștrilor consemnați.

Toate protestele trebuie să aibă caracter civilizat și pașnic.

La a doua etapă, protestele trebuie să fie petrecute dozat, în jurul fiecărei instituții și structuri de stat, care are incidență la prădarea și capturarea statului. De nu le permis nici să iasă nici să intre nimănui, până revendicările protestatarilor nu vor fi auzite și îndeplinite.

Realizarea acestor măsuri sunt suficiente pentru a iniția un proces real de recuperare a descătușării societății și statului din ghearele captivității oligarhice și recuperarea neîntârziată a hoțiilor.

De la vorbă până la faptă este mult, dar este de ajuns începutul…  

 

0

Leave a Reply