Moldova poate răspunde la sancțiunile Rusiei, însă…

Sancțiunile Uniunii Europene împotriva Federației Ruse vor avea impact foarte puternic asupra întregii regiuni. Rusia va avea de pierdut cel mai mult din urma acestor sancțiuni.

Însă, să nu uităm că propaganda, care se execută prin intermediul canalelor de TV, radio și ziare rusești, consolidează societatea rusească, astfel crescând dispoziția elementelor naționaliste și naziste și mai mult.

Totodată, în Rusia există curente foarte puternice, care nu simpatizează politica putinistă și nucleului acestuia. Cei drept, ei nu au acces la sursele mass-media și sunt anihilați  și desconsiderați de regimul lui Putin pe toate căile. Aceștia înțeleg efectele reale ale stării de putrefacție a relațiilor Rusiei cu Occidentul, însă practic nu pot întreprinde nimic, deoarece orice acțiune a elementelor de dreapta din Rusia sunt eliminate cu cea mai dură brutalitate.

Datorită faptului că am posibilitatea de a discuta cu foarte multe persoane din Rusia, am constatat că majoritatea din ei salută calea integrării europene, aleasă de Republica Moldova.

Desigur, acțiunile neprietenoase ale Rusiei din ultimele luni denotă faptul că Kremlinul nu mai are ce contrapune Moldovei. A mai rămas să declare că Moldova merită de a fi deconectată de la conducta rusească de gaz și să impună regim de vize pentru cetățenii moldoveni.

Însă cu aceasta Rusia își va semna sentința finală pentru cetățenii săi, care călătoresc în Moldova și pentru cei din Transnistria, care dețin cetățenie rusească. O mare parte din cetățenii moldoveni care muncesc în prezent în Rusia au obținut deja cetățenie rusească. În așa fel, Moldova tot va trebuie să impună regim de vize pentru cetățenii ruși. Iată anume această decizie va arunca o căldare de apă rece peste capul conducerii Rusiei. Aceasta și va juca rolul decisiv în soluționarea conflictului transnistrean.

Moldova ca nici o dată trebuie să manifeste acțiuni foarte eficiente privind conflictul transnistrean. Au încetat toate declarațiile privind retragerea armatelor rusești și munițiilor lor din Moldova. S-au potolit și toate acțiunile legate de procesul de reglementare a acestui conflict.

Însă anume în prezent, Moldova, ca nicio o dată dispune de tot sprijinul internațional, de care nu se folosește și nu-l valorifică corect.

Anume în prezent Moldova trebuie să înainteze Federației Ruse prejudicii financiare de cel puțin 4-5 miliarde de dolari, din cauza staționării ilegale a bazelor militare pe teritoriul Moldovei.

Chiar dacă s-a schimbat guvernarea, criminalii de război și bandiții separatiști, care au omorât cetățeni moldoveni, continuă să amenințe statalitatea Moldovei, se plimbă liber, chiar prin Chișinău și altă țări cu pașaport moldovenesc sau chiar românesc. Adică cu pașaport al țării contra căreia au luptat și continuă să lupte. Toți știu, dar se fac a nu vedea.

Moldovenii se tem, sau nu vor să trezească ursul din bârlog?

De ce Moldova nu cere Rusiei extrădarea criminalilor de război, sau de ce nu sunt arestați sau declarați în căutare internațională?

Se pare că mai rău în relațiile cu Rusia nu poate fi. Această țară se comportă cu Moldova ca cu o regiune a ei provincială.

Nu există nicio reacție a Guvernului privind gestul de a răspunde Federației Ruse la embargourile unilaterale impuse Moldovei. Cel puțin trebuia să fie internaționalizat acest conflict economic, cu care Rusia amenință Moldova.

Sunt de părere că Moldova trebuie să fie mult mai hotărâtă în administrarea relațiilor economice și comerciale cu Rusia. Există o mulțime de instrumente, care Moldova nu le folosește sau se teme să le utilizeze. Rămâne să vedem de ce nu sunt puse aceste instrumente în acțiune. Poate unor oligarhi nu le este la îndemână aceasta?

În mai multe publicații am recomandat Guvernului să acționeze prompt și decisiv, însă reacția este extrem de lentă, practic zero.

Moldova poate susține sancțiunile EU și SUA împotriva Rusiei, poate veni cu altele noi, inclusiv pentru a sancționa comportamentul acestei țări față de Moldova.

Conducerea Moldovei trebuie să acționeze în instanțele internaționale toate acțiunile Rusiei cu caracter discriminatoriu economic și să obțină despăgubiri de sute de milioane de dolari.

Dacă cei de la putere gândesc că inacțiunile din partea Moldovei sau desconsiderarea va potoli comportamentul Rusiei, atunci se greșesc amarnic. Rusia va veni cu noi și noi sancțiuni asupra Moldovei, atâta timp, cât va fi posibil și imposibil, ca totuși, în cele din urmă acest petic de pământ să fie îngenuncheat în fața fratelui mai mare – Rusia.

Este forte regretabil că moldovenii tac și înghit toate aceste acțiuni neprietenoase ale Rusiei. Acest proces mai este intoxicat și de așa elemente cu caracter trădător, cum sunt ale socialiștilor în frunte cu Dodon și ale altor mișcări, care fiind finanțate de ruși, sunt folosite ca pe ”mături”.

Mături ca Dodon trebuie să fie trași la răspundere pentru ațâțarea spiritelor, conflictelor sociale și evaziuni fiscale.

Nimănui din celor de la guvernare nu lea dat prin cap să-l monitorizeze pe Dodon, dar și pe alții, pentru a le cere socoteală fiscală sau monetară, inclusiv provenința banilor care îi cheltui pentru ațâțarea spiritelor în societate.

Moldova nu poate sta și aștepta într-o parte.

Numai acțiuni curajoase și decisive poate dezbăiera pe moldoveni de dependența cronică față de Rusia și elemente care ațâță spiritele în societate.

0

Leave a Reply