Un milion de oameni suferă…

Incompetența, prostia, cumetrismul și corupția, care bântuie în primărie, aruncă Chișinăul în mizeria întunericului și dezordinii totale.

Am prevenit în multe rânduri, prin toate mijloacele posibile și imposibile, despre haosul care cuprinde Chișinăul, despre pierderea controlului asupra situației, în acest oraș, de către conducerea primăriei. În special se referă asupra transportului public de pasageri.

Pe nimeni nu-l interesează nimic, mai ales pe primar, în afară de imaginea personală, interesele personale de tot genul și obsedarea de soarta politică.

Există mulți ”comentatori” care îi fac complimente edilului capitalei, precum că este copt ca un politician adevărat.

Pe cine îl încălzește această în situația, când un milion de locuitori ai Chișinăului suferă din cauza degradării și mizeriei în care a ajuns orașul din cauza acestui primar?

Minimum trei ani la rând atenționez despre gravele problemele legate de transportul public de pasageri, inclusiv și despre o posibilă înrăutățire a acestui domeniu foarte sensibil și foarte important pentru funcționarea adecvată a unui oraș.

Am propus și soluții eficiente de depășire a situației, însă conducerea primăriei ignorează toate sfaturile și soluțiile venite de la persoane, care nu fac parte din colonia primarului. Managementul de vârf al primăriei se conformează numai ideilor și sfaturilor turmei de corupți, imbecili și nesocotiți de pe lângă el.

Ceea ce se întâmplă în zilele acestea cu transportul public în municipiul Chișinău este rezultatul incompetenței personale a primarului D. Chirtoacă.

Așa numită grevă a transportatorilor de pasageri cu microbuzele, a fost organizată absolut ilegal cu încălcarea tuturor normelor și legislației. Pentru aceasta trebuie aplicate sancțiuni de până la retragerea licențelor acestor operatori și scoaterea de pe rute a tuturor unităților de transport, care au perturbat situația și au încălcat legea privind organizarea și desfășurarea grevelor.

Pe de o parte, situația confirmă haosul și fărădelegea în care s-a pomenit orașul.

Pe de altă parte locuitorii orașului suferă  din cauza transportatorilor, dar și din cauza deciziilor ”debile” ale conducerii de vârf al primăriei.

Primarul D. Chirtoacă nu știe, nu poate și nu are capacități, atât mentale, cât și profesionale de a organiza, controla și gestiona procese, sau a pune în aplicație a cerințelor, mai ales cum sunt cele din primăria Chișinăului.

Mai mult, orgoliu și mândria oarbă, nu-i permite lui Chirtoacă să recunoască că nu  poate gândi complex, structural, strategic și nu are capacități de a se învăța. Rezultatul aflării lui la cârma orașului timp de 7 ani întocmai demonstrează această concluzie.

Cu ce sunt de vină locuitorii, de care își bat jos transportatorii pe de o parte și primăria pe de altă parte?

Cinismul, obrăznicia și comportamentul șoferilor de pe rutele de microbuze din oraș au întrecut orice măsură.

Șoferii încalcă direct, flagrant și demonstrativ regulile de circulație, iar dacă pasagerii fac observații, atunci sunt înjurați și numiți cu cuvinte necenzurate de șoferi. Aceștia  fumează la volan în timpul deplasării cu pasageri, încalcă toate regulile etice, lovesc pasagerii.

Practic 100/100 din unitățile de transport de microbuze nu corespund normelor tehnice, fotoliile sunt stricate, murdare, gunoiul și țărâna  în aceste microbuze este acumulată de ani de zile, bolduri care atârnă și amenință sănătatea pasagerilor.

Este mai plăcut să te afli în zona de epurare a Chișinăului, decât în microbuzele care circulă pe rutele din oraș.

Am fost martorul, când într-un singur microbuz care circulă pe ruta 160 au fost urcați 43 de pasageri. Călcau unul peste altul, șoferul izbea unitatea de transport, pronunțând cuvinte umilitoare la adresa pasagerilor: ”Cu trei lei vreți, iată vouă condiții de trei lei”.

Încă în anul 2013 am efectuat mai multe analize prin care am demonstrat că nu există nici o necesitate de a majora tariful. Au existat cazuri când pe ruta 160, 115, 188, 102, și altele, am numărat numai la o cursă, în ambele direcții, că au fost transportați peste 160 de pasageri.

Ieșire din situație există și este foarte simplă.

Am privit secvențe de la întâlnirea lui D. Chirtoacă cu reprezentanții operatorilor de transport public de pasageri.

Îmi era milă de acest primar, dl Chirtoacă, de faptul cum era luat în râs și își băteau joc de el acești reprezentanți, cum îl huiduiau și el stătea și nu știa ce să facă.

Situația poate fi depășită în trei etape. Dacă va găsi necesar, o să-i sugerezi niște idei foarte eficace pentru a înlătura cel puțin principalul factor care influențează direct asupra situației.

Nu trebuie să fii mare profesor în management ca să găsești rezolvare a situației, pur si simplu trebuie să ai gândire normală și judecată sănătoasă.

În primărie nu există nici un document care ar reglementa relațiile dintre primărie și transportatori.

Nu există nici un act sau document care să prevadă și să reglementeze relațiile dintre conducătorii auto și pasageri.

Nu există nici un regulament care trebuie să disciplineze și să responsabilizeze șoferii și operatorii de transport public de pasageri.

Dar chiar dacă ar exista tot pachetul necesar de acte normative sunt convins că D. Chirtoacă nu ar ști ce să facă cu ele și cum să le aplice.

P.S. Nu există dorință, capacitate și persoane, în primărie, care ar fi în stare să  soluționeze odată și pentru totdeauna problema transportului public în Chișinău.

Există și un proverb: Dacă ești prost nu te porni de acasă că riști să cazi în șanț.

 

 

 

0

Leave a Reply