Candu – Făt-Frumosul salvator al leului și economiei

O idee originală venită din expresia unei moderatoare a unui talk-show televizat, a lovit exact în țintă în timpul discuțiilor între experți.

Rocada făcută de Partidul Democrat apare exact în momentul, când maxima cursului de schimb poate provoca cele mai stupide repercusiuni asupra mediului de afaceri și ca urmare, consecințe grave asupra populației, din cauza unui val de scumpiri la produse și servicii.

Din cauza că leul moldovenesc crește în continuu, fără retragere, cum ar fi normal unui trend valutar, situația în economiei și pe piața valutară adevărat a devenit complicată.

A fost provocată sau nu situația din ultimele 6 luni, rămâne de văzut, însă atmosfera lasă amprente tradiționale specifice unor personaje. Când misiunea se termină, jucătorii devin de prisos, iar în locul lor vin alții mai importanți și mai apropiați ca rude și cumetri.

Nu aș vrea sa cred ca exact așa s-a întâmplat cu Lazăr, însă el a demisionat eroicб exact în momentul când situația în economia țării este cea mai nefastă din ultimii 5 ani. Cine dacă nu el cunoștea cel mai bine situația și poseda unele soluții, care puteau fi utilizate pentru redresarea situației. Pot presupune că lui nu i-au permis aceasta.

Sosirea lui Candu în locul lui Lazăr este foarte miraculoasă. Sunt amuzante cuvintele lui Lupu dintr-o altă emisiune televizată de duminica seara: ”Candu este un profesionist cu experiență la PricewaterhouseCoopers…”. Aș vrea să cred, însă nu știu pe cât îl va ajuta experiența de la PwC, în procesul de redresare a economiei, în câteva luni de muncă în care ia mai rămas să conducă economia țării.

Apropo, ex-ministru Lazăr tot  a făcut declarații că nu este încrezut în Candu.

Situația ascunde alte provocări. Rocada cu Candu are la temelie nuanțe specifice și nu în zadar a fost numit el în locul lui Lazăr.

În primul rând, pentru a-l pregăti de alte mari posturi în stat după alegerile din toamnă. PD oricum va lua parte la guvernarea țării, fie cu comuniștii sau cu o altă alianță.

Acestui Candu îi este habar de economie și de tot ce se petrece, el trebuie să se aleagă cu merite distincte în următoarele 3-4 luni, ca mai apoi, toate posturile de TV și Radio, dar și ziarele Imperiului Media (Plahotniuc) să-i facă o așa imagine ca să apară întra-adevăr că un Făt-frumos – salvator al situației din economie.

În acest scop se vor depune eforturi enorme, tot ce este la îndemână.

Nu în zadar primele declarații ale lui Candu au fost legate de situația cu cursul de schimb al leului moldovenesc.

Pentru ca leul moldovenesc să stopeze galoparea de devalorizare și să recupereze posibil ceva din valoarea sa, echipa (cei care l-au împins pe Candu la acest post) vor aranja lucrurile în așa fel ca cursul leului să înceapă lent să scadă în direcția întăririi.

În așa fel, ne putem aștepta ca cursul de schimb față de euro să ajungă până la 18,0 lei iar față de dolar până la 13,35, sau chiar mai jos ambele.

Vor fi utilizate două din cele 6 instrumente, care le-am descris câteva luni în urmă.

Astfel, cursul leului moldovenesc va scădea, iar raportul dintre euro și dolar pe piața din Moldova va fi păstrat în așa mod ca să fie echivalent cu cel de pe piețele internaționale.

Scopul este de a aduce cursul leului moldovenesc în limitele de 17,0-17,5 lei pentru un euro și 12,8-13,5 lei pentru un dolar. În așa oscilații va fi mai ușor de speculat cu moneda națională.

Mai pot apărea remanieri și în substructurile ministerului economiei și agențiile subordonate acestui minister. Presupun că se vor exercita anumite presiuni asupra unor agenții și entități subordonate ministerului economiei, pentru a-și înviora activitățile sale și să înregistreze măcar ceva performanțe ca mai apoi să fie atribuite ca merite lui Candu. Fără tăgadă presiuni și cerințe pentru a demonstra performanțe vor fi făcute asupra:

  • Agenţiei pentru Eficienţă Energetică;
  • Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor;
  • Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi de Promovare a Exportului din Moldova;
  • Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii;
  • Agenţiei Proprietăţii Publice;
  • Etc.

În cel mult peste aproximativ 10 zile vom avea primele noutăți și discuții la toate talk-show-rile și televiziunile lui Plahotniuc despre primele succese ale lui Candu.

Concomitent din unele surse de pe lângă Drăguțanu (guvernatorul BNM) s-au strecurat informații despre faptul că asupra lui Drăguțanu se fac presiuni pentru ca acesta benevol să scrie cerere de demisie de la conducerea BNM.

În așa fel, sub aspectul politic și remanieri de cadre, utilizându-se modul tradițional de ”nănășism” moldovenesc, PD va face mare zarvă, precum că ei au salvat economia națională și ai eliminat riscul de lunecare a monedei naționale spre devalorizare tragică.

Acest spectacol a fost regizat cu mult timp înainte, iar acum se face doar jocul. Va fi neașteptat să auzim alte noutăți despre ex-ministru al economiei. Nu se exclude  promovarea lui  la o altă funcție, după meritele și rolul îndeplinit la ministerul economiei.

0

Leave a Reply